Oreby kro

AT SIDDE PÅ DEN UDENDØRS PLADS FORAN KROEN PÅ EN TIDLIG SOMMERAFTEN ELLER EN LUN EFTERÅRSDAG ER EN LISE I SIG SELV. MAN BEHØVER KNAP SERVERING, FOR UDSIGTEN OVER SAKSKØBING FJORD ER SÅ MAGELØS, AT MAN KAN BLIVE MÆT ALENE AF DENNE.

 Nogle få skridt fra kroen ligger en lille havn, der er et yndet udflugtssted for badende og fiskende, som kan fange hornfisk og havørred. Knallerter er bestemt ikke velkomne, så man skal forcere en kæde for at vandre over et friskt græsareal helt ud til kajen. Fra fjordudmundingen i Smålandsfarvandet kan i godt vejr Femø, Fejø, Askø og Lilleø ses.

Siden 1737 har der været drevet kro på stedet, som har fungeret som udskibningshavn og færgested for Sakskøbing i lange perioder. På gavlen af kroen står H. C. R. L. 1847 for bygherren til den nuværende krobygning, Henriette Christina Rosenørn Lehn. Med undtagelse af en periode omkring 1950, hvor kroen fungerede som embedsbolig for dommeren i Sakskøbing, har kroen været i funktion med skiftende forpagtere. I dag er den moderniseret, men stadig holdt i gammel stil. Kroen serverer retter, der primært består af lokale produkter, og køkkenet sætter hver dag en enkel menu sammen efter de råvarer, landmændene leverer.

I 2001 købte privatmanden Michael Jebsen både kro, slot og mølle og er gået i gang med skånsomt at istandsætte bygningerne. Det er muligt at vandre ad en række opmærkede stier på de nærliggende godser Oreby og Berritgaards jorde.

Et kort over området finder man på parkeringspladsen ved Oreby Mølle. Hverken møllen eller slottet er i dag åbent for offentligheden.