Hesnæs

HESNÆS FISKERLEJE RUMMER FALSTERS ØSTLIGSTE HAVN, OG DENS STRÅBEKLÆDTE HUSE ER ENESTÅENDE I LANDET. FOR AT BESKYTTE MOD ØSTERSØENS SALT, GUS OG BLÆST HAR MAN I ÅRHUNDREDER BEKLÆDT HUSENES YDERMURE MED MÅTTER AF STRÅ, EN TRADITION, DER STADIG HOLDES I HÆVD.

Fra tidlig morgen til sen aften trækker Hesnæs mennesker til. De første fiskekuttere stævner ud før daggry, de tidlige morgenbadere svømmer rask til langs kysten, hvor et yogahold af og til hylder solopgangen mod øst. Om vinteren tager de modigste vikingebadere et hurtigt dyk, før de frotterer sig varme på stranden.

Den lille perle af badestrand, som den lokale gule bus kører gæsterne direkte til, har et enestående dække af hvidt sand langt ud i havet og er omkranset af den smukkeste bøgeskov, Corselitze Østerskov mod nord og Bønnet Skov mod syd. En langstrakt skov, der giver fornemmelse af ur-Danmark, når den tidligt i maj lyser med sit spæde grønne løv og anemonedække.

Sommeren igennem befolkes stranden af familier under parasoller og solskærme. Hvis man ikke lægger sig i læ af de store klinter og skoven, kan man få sol hele dagen og aftenen med.

Hesnæs Havn er første pejlemærke på cykelruten København-Berlin, og den yderste del af havneområdet er indrettet, så også autocamperende gæster kan vågne op til morgensolen helt tæt ved vandet.

Fra havnens molespids henter lystfiskere dagens fisk og rengør den måske ved Byens Spisebord: Et par meter inde på kajen er bygget et 30 meter langt ”bord”, muret op over den gamle kystsikrings kampesten med vaske til at rense fisk, nedfældede grillriste og bænkpladser. Her samles såvel lystsejlere, langturscyklister som lokale, der tager picnickurven med til havnen.

Mod nord ligger Hestehoved med sit lave fyrtårn, mod syd ligger traktørstedet Pomlenakke højt oppe med udsigt i godt vejr til Nordtyskland fra den store udendørs terrasse.