Vandtårnet i Nykøbing Falster

DER GÅR SPORT I AT TÆLLE TRAPPETRIN FOR DE FLESTE, DER KÆMPER SIG OP TIL UDSIGTSPLATFORMEN 32 METER OPPE. FOR DE FÆRRESTE KOMMER NED IGEN MED DET SAMME ANTAL TRIN SOM LEDSAGERENS – DET KOMMER NEMLIG HELT AN PÅ, HVORDAN MAN TÆLLER. MEN TUREN TIL TOPPEN ER BESVÆRET VÆRD.

Under det røde tegltag ligger øverste dæk med 16 vinduer, der giver en 360 graders udsigt over Nykøbing Falster, Guldborg Sund og Sundby. Det vindomsuste rum tiltrækker brudepar, der ønsker at blive viet i højderne, ligesom rummet har været brugt til lysinstallationer og digtoplæsning.

I foden af det istandsatte jernbetontårn ligger en kunstnerisk udsmykket cafe med lige så multifarvede stole og borde som navnet på den produktionsskole, Multicenter Syd, hvis omkring 20 elever passer cafeen og tårn til daglig. Vandtårnet har siden 2004 været en del af den uddannelsesforberedende undervisning, og i cafeen praktiserer eleverne servicefag og styrker deres sociale, faglige og personlige kompetencer.

Oven på cafeen ligger skolens værksted, hvor eleverne udfolder sig kreativt, hvilket passer fortrinligt til de øvre etager i vandtårnet: Store cirkulære udstillingslokaler benyttes af skiftende kunstnere enten fra lokalområdets billedskoler eller af etablerede kunstnere.

Vandtårnet tiltrækker også besøg af fagpersoner, der ønsker at høre om Multicenter Syds erfaringer med at inddrage kultur og turisme i undervisningen: Mellem 70 og 80 procent af de unge kommer videre i andre uddannelser.

PS: Antal trin er 147 plus 9 repos’er. Sådan deromkring…