Lys over Lolland

RENSET FOR ENHVER FORM FOR MALERI ELLER SKULPTUR STÅR DE RUSTIKKE TIDLIGERE SUKKERFABRIKSLOKALER SOM INDUSTRIELLE KUNSTVÆRKER I SIG SELV. FØRST NÅR LEDEREN OG IDEKVINDEN BAG FESTIVALEN, SUSANNE GRUE JØRGENSEN, FÅR SAMLET ÅRETS VÆLD AF KUNSTNERE, FÅR BYGNINGENS FORSKELLIGE ETAGER ET HELT ANDET LIV.

Sukkerfabrikkens enorme lokaler åbner sig for gæsten og tilfører de udstillede værker en særegen atmosfære. Fabrikken har i årene 2004, 2005, 2006, 2015, 2016 og 2017 lagt rum til festivalen.

I årene 2007 og 2008 blev Oreby Slot ved Sakskøbing Fjords udmunding anvendt. Det ellers utilgængelige slot, der er på private hænder, blev åbnet for offentligheden, og de normalt mørklagte rum fik lysshow i vinduerne, uddrag af Romeo og Julie ballet på plænen, økologisk modeshow og koncerter i pavillontelt i haven med udsigt over Smålandsfarvandet.

Festivalen har i mange år formået at sætte Lolland-Falster på det kulturelle Danmarkskort med urpremierer på opera, med dansende balletfortællinger specielt tilegnet Lys over Lolland, teater, poesi, foredrag, familiekoncerter ud over de stærkt visuelle og auditive udstillinger. Et farverigt projekt med stor spændvidde, som er forankret lokalt, men med klare internationale temaer og gæsteudstillere.

Lys over Lolland samarbejder tæt med det lokale erhvervsliv og sponseres af en lang række virksomheder, fonde og tilskud. Hvert år bidrager en stor gruppe frivillige med at tilrettelægge og sørge for logistikken.