Klosterkirken

LYTTER DU GODT EFTER, KAN DU HVER HELE TIME NEMT FINDE HEN TIL KLOSTERKIRKEN MIDT I BYEN. DE SPRØDE TONER FRA KLOKKESPILLETS 26 KLOKKER LEDER DIG PÅ VEJ.

 Klokkerne sidder under løgspiret på denne sengotiske kirke fra det 15. århundrede. Oprindeligt bygget som et firefløjet franciskanerkloster, hvoraf den stærkt ombyggede vestfløj kun er bevaret. I dag rummer den bolig, menighedslokaler og konfirmandstue, men op gennem tiden har fløjen også været brugt som militærhospital, arrest, latinskole og bibliotek.

Kirkens rum indeholder den særprægede og imposante slægtstavle over dronning Sophie af Mecklenburg og hendes aner i fem generationer. Hun residerede i mange år som driftig enkedronning på Nykøbing Slot fra 1594 til sin død 1631. Tavlen blev restaureret senest i 2014-15, hvor man også sørgede for at installere en særlig skånsom opvarmning af kirken, så den langsomt ødelæggende udtørring af den 33 m2 store anetavleikke sker så hurtigt som tidligere. Hvis man ser godt efter, går den samme person igen på såvel spinde- som sværdsiden. Det skyldes, at fyrsteslægter dengang var godt indgiftede.

Den smukke forgyldte altertavle er restaureret i 2017. Under restaureringen fandt konservatorerne bl.a. mange rester af stearin og enkelte svedne mærker overalt på altertavlen, også på de allerøverste dele, noget, de undrede sig over. Det viste sig, at alteret muligvis flere gange har været illumineret med levende lys.

Ved befrielsen efter Anden Verdenskrig i 1945 blev det oplyst af omkring 40 blafrende lys, der på betagende vis blev reflekteret i forgyldningerne.