Gårdbutikker

NÅR VI HANDLER I GÅRDBUTIKKER, ER DET IKKE KUN VARERNE I DE BRUNE PAPIRSPOSER, VI FÅR MED HJEM, DET ER HELE HISTORIEN OM GÅRDEN, OM FAMILIEN, DER DRIVER DEN. VI KAN SE, HVOR MADEN KOMMER FRA, OG VI KAN SE, AT DEN ER BLEVET TIL PÅ EN ORDENTLIG MÅDE.

Vi møder Maglemosegårds nye påskelam og deres bløde krølhår nær Eskilstrup og henter asparges hos Ravnstrup Gårdbutik nær ved. Vi hilser på de fritgående kyllinger på Dalbakkegård i Vester Ulslev, går en tur mellem vinstokke hos Galsgaard Vin ved Vålse, ser hvordan de friske æbler kommer på køl til vinteren hos Lolle Frugt nær Sakskøbing. Vi får historien om, hvorfor uldsvinene har pels hos Kirkehøjens Limousine ved Nørre Alslev, plukker jordbær på Tokkerupgård ved Kettinge, henter blommer hos Kildevejens Frugt nær Fuglsang, plukker tulipaner hos Lyngvedgård nær Horreby, vi oplever kværnen med ølandsmel på Lammehavegård ved Horbelev, smager friskpresset most fra Guldborgland Frugtplantage kun et æbleskud fra Guldborg Sund og hilser på Hvidkildegårds køer, der sommergræsser på Skejten.

Listen er længere – gå gerne selv på opdagelse. Nogle af gårdbutikkerne sælger håndgjort keramik, glaskunst, smykker, malerier og skulpturer, pileflet og andet kunsthåndværk, ligesom egnens kunstmalere holder Åbne Atelierdøre og viser frem i værkstederne. Gårdbutikkerne gør op med det standardiserede og ensartede. Her findes de sjovt voksede former, de små partier, der aldrig når frem til supermarkedets hylder, den hjemmelavede specialitet og de smukke unika, som der kun findes eet eneste eksemplar af.