Sydhavsøernes Frugtfestival

PRÆCIS, NÅR DE MEST VARMEKRÆVENDE FRUGTER TOPPER, HOLDES DENNE VELSMAGENDE FESTIVAL. BLOMMER, PÆRER, FIGNER, MORBÆR OG IKKE MINDST ÆBLER I KASSER, I KURVE, GLASEREDE, STEGTE, SOM MOST ELLER CIDER, SYLTEDE ELLER KOGTE, SPRØDE, SAFTIGE OG SUNDE STÅR LOKKENDE OVER ALT.

Frugtfestivalens formål er ”at styrke borgernes indlevelse i dansk frugtavl og at tydeliggøre herlighedsværdierne i Sydhavsøernes frugtlandskab”. Omsat til praksis betyder det, at weekenden syder af både potter, pander og aktivitet, som giver uforudsigelige smagsoplevelser og inspirerer til at få mere og bedre frugt ind i hverdagen.

Nogle af kokkene fra de bedste lokale restauranter udfordres på at skabe en tre retters menu med sæsonens frugt i alle tre retter. Et andet spektakulært indslag er Frugtbattle, hvor to hold konkurrerer på viden om frugt og spiser om kap.

Årsmiddeltemperaturen især på øerne i Smålandshavet ligger over landsgennemsnittet. Det er med til at forhindre, at nattefrosten i det tidlige forår ødelægger de spæde frugtblomster, sådan som det hyppigere hænder andre steder. Frugthøsten lykkes ganske enkelt oftere her.

Festivalen som er med til at skabe en bevidsthed om, at vi på Sydhavsøerne dyrker noget af den bedste danske frugt, blev første gang holdt i 2008. Den tiltrækker omkring 20.000 gæster. Godt 50 frivillige sørger for logistikken, mens 60-70 udstillere fylder torvet og gaderne omkring