Krenkerup Bryggeri

SIDEN 2008 ER DER BLEVET BRYGGET ØL PÅ DET 650 ÅR GAMLE KRENKERUP GODS SYDØST FOR SAKSKØBING. BRYGGERIET ER INDRETTET I ET TIDLIGERE KORNLAGER, MENS TAPPEHAL OG PAKNING FOREGÅR I DEN TIDLIGERE FÅRESTALD. ØLLEN BRYGGES EFTER EN BAYERSK BRYGNINGSMETODE, REINHEITSGEBOT, OG BYGMALTEN, DER BRUGES, HAR VOKSET PÅ GODSETS EGNE MARKER.

 Ingredienserne i Krenkerups øl er alene humle, vand, gær og malt. Intet andet. Kun i specialbryggene som julebryg kommer der af og til krydderier i. Brygmetoden holdes i hævd som det fineste håndværk af den tyske brygmester. I halvanden månedstid ligger øllen og lagrer i ståltanke i bryghuset, hvorefter den føres over til tapperiet, når den smager præcis, som den skal. En uge mere eller mindre kan der blive tale om, det kommer helt an på typen og brygmesterens smagsløg.

Der produceres 2000 liter øl ad gangen, svarende til godt 4000 halvliters flasker. I tappehallen fyldes de mørke flasker. Flaskerne er specialfremstillet på Holmegård Glasværk og er altid fabriksnye, idet alle brugte flasker går til omsmeltning. Undervejs i tapningen sikrer brygmesteren sig, at smagen er korrekt. Det hænder, at Krenkerups sælger kommer forbi på tappedagen og smager på de nye produkter, så han ved, hvad han skal fortælle om øllen, når han er ude at sælge den. En særlig gavekasse i træ er produceret til seks øl af Snedkeriet på det nærliggende Saxenhøj.

I traktørstuen udskilles den karakteristiske duft af øl fra de fyldte ølkrus, der står med uforarbejdet humle, bygmalt og caramalt på bordene.

Vinteren over bruges traktørstedet ofte af folk, der afslutter ugen her med en enkelt smagsprøve, mens sommeren domineres af turister, der også får rundvisning.